В Испания ще се гласува в 38 секции, 3 са в посолството ни в Мадрид

Снимка: Савина Спасова

Над 3 хиляди заявления са подали българите в Испания за участие в парламентарните избори. 

На територията на Консулски окръг – Мадрид са разкрити 27 избирателни секции, от които три в посолството ни в испанската столица. Останалите 24 са в автономните области Мадрид, Кастиля и Леон, Андалусия, Арагон, Каталуния, Риоха, Навара, Кантабрия и Канарските острови. 

На територията на Испания са разкрити още 11 секции, които попадат в Консулски окръг – Валенсия и се обслужват от Генералното ни консулство.

Общият брой секциите на територията на Испания възлиза на 38.

Българската общност в  Испания наброява около 300 000 души, съсредоточени най-вече в Мадрид, Валенсия, Кастиля и Леон и Андалусия. 

Най-много подадени заявления са регистрирани в Памплона, Барселона и Колядо Вилялба. 

За първи път тази година се разкриват секции във Фрага (автономна област Арагон), Витория-Гастейс (Баската автономна област), Леон (Кастиля и Леон) и Севиля (Андалусия). В същото време на места, в които преди е имало значителен брой гласоподаватели, този път не можаха да се образуват избирателни секции, тъй като не беше достигнат минималният брой от 60 заявления. Такива са Мостолес и Хетафе, разположени в близост до Мадрид. 

Очакваме в секциите на територията на посолството в Мадрид да има значителен брой гласоподаватели, независимо от подадения неголям брой заявления за гласуване, заявиха от нашето представителство.