С какво сегашните парламентарни избори са по-различни от предишните

Снимка: Булфото

Гласуваме за народни представители при условия, които са по-различни от тези през октомври 2014 година. Тогава гласуването все още не беше задължително, а днес, поне според закона, участието има задължителен характер, въпреки че Конституционният съд отмени санкциите за неучастие. Така задължението остава въпрос на граждански дълг.

На предходните избори за народни представители броят на хората, които пуснаха бюлетина в прозрачните урни, беше 3 501 000. Оказа се, че недействителните гласове са 218 000. Сега в бюлетината има квадратче "Не подкрепям никого". Очакванията са точно то да намали броя на недействителните гласове. Говорителят на ЦИК Камелия Нейкова:

Гласовете, подадени в квадратчето "Не подкрепям никого", са действителни гласове. Те влияят върху избирателната активност. Те не се вземат предвид при определяне на 4-процентната бариера, така наречения "изборен праг", както и не се включват в разпределение на действителните гласове по партии и коалиции, както и разпределението на мандатите в отделните изборни райони.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Цветелина Стоянова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!