"Прозрачност без граници": Отначало нарушенията обикновено са свързани с организационни нередности

Линка Тонева
Снимка: личен архив

В първата част на деня нарушенията, които констатират от Асоциация "Прозрачност без граници", са обикновено организационни, заяви в предаването "12+3" Линка Тонева от Асоциацията. Тя обясни и какви други нередности са открити: 

Данните, с които разполагаме към момента, показват, че около 63 на сто от всички сигнали, които ние сме получили, касаят по-скоро организационни нарушения и нередности. Те са свързани обикновено в първата част на деня със смяната на членове на секционни избирателни комисии. Множество такива сигнали – за попълване в някои случаи, за недопопълване на целия състав на секционни комисии, но така или иначе те функционират. В общини като Пазарджик, Сливен, Разград и на други места.

Имаме отново някои сигнали, свързани с нередности с боравене с бюлетините – несверяване на контролния номер или предварително откъсване на контролния номер, имаме за пореден път случаи на откъсване на бюлетини от кочана. Сигнализирали сме и за изчитане на лични данни на граждани на висок глас, такъв сигнали имаме изпратен до РИК – Варна.

По отношение на останалите нередности и нарушения, за които ние следим. Основно следим, част от тях са свързани с незаконна агитация и реклама в изборния ден. Около 26 % от общия обем сигнали е за такива нередности – разлепени агитационни материали в близост до секции, разлепени в нощта преди изборния ден агитационни материали, пощенски кутии. В момента проверяваме този сигнал от Плевенско.

Сигнали за купуване на гласове и контролиран вот също са постъпили при нас. До момента обаче са по-малко, те са около 5% във всяка от двете категории. По отношение на купуване на гласове в предизборния ден, получихме такъв сигнал, интересно е, че той идва от Англия. Имаме сигнали за изплащане на бонуси към заплати на работници, нека тези сигнали да бъдат проверени.

Около 63% от подадените сигнали са за организационни нарушения, съобщи за "Хоризонт" Калин Славов от Асоциация "Прозрачност без граници", която е една от организациите, които наблюдават изборния ден:

В сравнение с последните парламентарни избори през 2014  година, към същият час тогава тя е била точно 17 на сто. Можем да очакваме избирателна активност близо до парламентарните избори през 2014 година. Избирателната активност на днешните избори е по-ниска, отколкото на президентските избори, когато вече е достигала 18,8.

Разговора на Людмила Железова с Линка Тонева можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!