Какво мислят жителите на селата Стоманеците и Зелено дърво за властта

2
Снимка: Светослав Цветанов

В сърцето на България, в Габровския Балкан, се намира село Зелено дърво. Името идва от огромна ела. Хората разказват, че стволът ѝ бил толкова дебел, че за да го обхванат, 4 души се хващали за ръце. В старите гори в района неотдавна влязоха дървосекачи и тежки машини. Към тревогите на местните жители се връщаме днес, в деня на избори. Какво мислят хората там за властта?

Пътят от Габрово към местността Озана над града към географския център на България преминава през селата Стоманеците и Зелено дърво. Слънцето се е показало и хората са по дворовете.

Районът е вододайна зона на Габрово и е разположен на територията на парк "Българка“ и е в "Натура 2000". В старата букова гора през лятото на миналата година забръмчаха резачките на дървосекачите. След сигнали на жители на Стоманеците и съпротивата на кметския наместник знамето на общината върху кметството на селото беше намерено свалено и стъпкано. За случилото се хората имат обяснение:

Всичките са във властта. Престъпници само има, оправия няма.

Кметицата задейства всичко, но имаше заплахи срещу нея. Скъсаха знамето.

Трябват ни съвестни хора, които да ни управляват.

Тодорка Мирчева е властта в седемте села в кметското наместничество Зелено дърво, което обикаля със своя мини мотор. Кметицата е бивш кадър на БЧК и на КНСБ и винаги е била ангажирана с проблемите на хората. Съселяните ѝ чукат на вратата ѝ за хубаво и за лошо и по всяко време. Това не ѝ тежи, освен когато се налага тя да чука по вратите на институциите.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Велина Махлебашиева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия