С какви обещания влязоха в предизборната битка партиите и коалициите

Снимка: БГНЕС

С какви обещания влязоха в предизборната битка партиите и коалициите.

На политическата сергия тази година най-добре се котираха офертите за повишаване на доходите. От ГЕРБ 650 лева минимална и 1 500 лева средна заплата. Двойно ще увеличат учителските възнаграждения и ще строят нови детски града. Пада и депутатският имунитет. БСП заложиха на 20 процента ръст на старите и най-ниски пенсии, 40 на сто увеличение на учителските заплати и 20 процента данък "богатство" за всички с над 10 000 лева месечно, но пък ще намалят данък "общ доход" с по 50 лева на месец за всяко дете. Ще опростят лихвите по жилищни кредити на млади семейства. За половин милион домакинства ще има енергийни помощи.
300 лева минимална пенсия е гвоздеят в програмата на "Обединени патриоти". Без данъци за минималните доходи, забрана банките едностранно да променят лихвите, без социални помощи за семейства с над три деца, полицай във всяко село и задължителна казарма, часове по физическо всеки ден и военно обучение в училище. Право на глас на изборите ще имат само завършилите основно образование.
Акцент в плановете на Веселин Марешки беше бензинът в София да стане 1.80 лв. и поевтиняване на лекарствата.
ДПС пък акцентираха върху земеделието с възстановяване и модернизация на "Напоителни системи" и създаване на фонд от 500 милиона лева в подкрепа на селскостопански предприятия. Обещаха учителската заплата да бъде приравнена до средната.
Реформаторският блок се включи в наддаването с безплатни учебници от 1-ви до 12-ти клас, онлайн-агитация за здравословното хранене, развитие на ски-туризма чрез мрежа от лифтове и намаляване на ДДС до 18 процента.