Изборите у нас през погледа на световните агенции и медии

Снимка: БТА

В информацията на Асошиейтед прес от София се посочва, че десноцентристката партия ГЕРБ печели най-много гласове на парламентарните избори в България. Това ще означава подкрепа за запазване на европейската идентичност на България. Бившият премиер Бойко Борисов заяви, че има готовност бързо да състави правителство, информира ДПА и посочва, че Борисов иска България, която е член на ЕС и НАТО, да остане твърдо свързана със западните си съюзници.

Франс прес съобщава, че Бойко Борисов е извоювал победа над социалистите, които искат сближаване с Русия.

Агенциите отбелязват, че в кампанията са доминирали международни теми – напрежението с Анкара и руското влияние, наред с вътрешните проблеми – корупция и нисък жизнен стандарт.

В информация за изборите в България вестник "Ню Йорк таймс" пише, че бившият премиер на България е на път да се върне на власт, след като неговата десноцентристка партия спечели с неголяма преднина оспорваните избори. Това е знак, че българите все още виждат бъдещето си в Европейския съюз, отбелязва изданието. Изглежда Бойко Борисов ще състави ново правителство в България в коалиция със съюз от по-малки десни националистически партии, информира "Ню Йорк таймс".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!