Парламентарните избори: Резултатите в проценти от страната

| обновено на 27.03.17 в 10:46
Снимка: БГНЕС

Изборният ден в цялата страна е протекъл спокойно, това отчитат от МВР. На телефонните линии в министерството са подадени общо 83 сигнала за нарушения, 21 от сигналите имат отношение към дейността на вътрешното министерство, останалите са били пренасочени към компетентните институции.

От МВР допълват, че през изборния ден са издадени над 500 удостоверения за гласуване в цялата страна.

Спокойно и без обичайните опашки премина предаването на изборните книжа в София. Изборният ден премина спокойно, а представителите на секционните комисии бяха доволни от бързината, с която се приемат изборните им книжа. В зала "Арена Армеец", където се помещаваха две от трите Районни избирателни комисии за София-град, бяха организирали приятна атмосфера за представителите на секционните комисии.

Политическа партия ГЕРБ печели убедително предсрочните парламентарни избори в Смолян. По данни на Районната избирателна комисия партията на Бойко Борисов получава подкрепата на 21 516 родопчани или 35,77%. Втора политическа сила е коалиция БСП за България с 16 524 гласа или 27,47%. На трето място е ДПС с 10 447 гласа или 17.37 % на сто от вота на избирателя. На четвърта позиция в Смолянско са "Обединени патриоти - НФСБ, "Атака" и ВМРО" с 2691 гласа или 4,47%.

В Ловешка област, след отчитане на окончателните резултати – ГЕРБ печели  32,74%. Втора е БСП с 29,89%, трето е ДПС с 11,78 на сто. За "Обединени патриоти" в областта са гласували 10,21 процента, а за "Воля" – 4,26 на сто.

В Хасково ГЕРБ води пред БСП с процент и половина, показват окончателните данни от Районната избирателна комисия. За ГЕРБ са гласували 31,5%, за БСП – 30,07% .ДПС е трета политическа сила в областта с 12.13 %.За ДОСТ на Лютви Местан са пуснали бюлетина 3,52% от гласоподавателите. Обединените патриоти получават 8,78%, а "Воля" е изпреварена от Реформаторския блок, който взема 4,58 на сто. 

Големи опашки съпътстваха предаването на изборните протоколи в Районната избирателна комисия в Кърджали, което продължи през цялата нощ. Чакащите представители на секционните комисии използваха чувалите с документи, за да се предпазят от проливния дъжд, паднал над града. По неокончателни данни на Районната избирателна комисия ДПС остава първа политическа сила в областта с резултат 45,8 на сто, втора е новата формация ДОСТ, на трето и четвърто място са съответно ГЕРБ и БСП. При така получената подкрепа ДПС ще има трима депутати, ГЕРБ – един, а петият мандат най-вероятно ще отиде при левицата. Въпреки че е с втори резултат, ДОСТ не може да се възползва от него, защото партията остава под 4-процентната бариера за влизане в парламента. 

ДПС е първа политическа сила в Разградска област. Данните от 100% обработка на секционните протоколи показват: 33,87% е избирателната подкрепа за ДПС в Разградско. За тази партия са гласували 20 358 избиратели, с около 13 000 по-малко от предишните парламентарни избори. С резултат 25,29% втора политическа сила в региона е партия ГЕРБ, за която са гласували 15 200 избиратели. Спрямо миналите парламентарни избори гласовете за партията на Бойко Борисов са се увеличили с около 5000, приблизително колкото е преференциалният вот за втория в листата на ГЕРБ, изключеният от ДПС през 2014 година Гюнай Хюсмен. С почти удвоен резултат от предишния парламентарен вот, трета политическа сила в Разградско е "БСП за България", за която са гласували 9114 избиратели, което е 15,16% от гласовете. На четвърта позиция по подкрепа в района е ДОСТ с 4472 гласа. Пети са Обединените патриоти, за които са гласували 3443 избиратели.  

Малко над 51 % е била избирателната активност в област Благоевград. Партия ГЕРБ води убедително с близо 38% от гласовете на избирателите, "БСП за България" са с 23%, трета политическа сила в Благоевград е ДПС с малко над 13%, следвана от Обединените патриоти с резултат 9,32%. "Воля" на Веселин Марешки е едва с 2,55%, ДОСТ събира малко над 2%. 11 са мандатите в избирателен район Благоевград, а евентуалното им разпределение – ГЕРБ има сигурни 4 мандата, с възможност за пети, 3 мандата има БСП, ДПС е има шанс за 2, а 1 е за Обединените патриоти.От РИК отчитат засилен преференциален вот, който ще пренареди листите на ГЕРБ и БСП. Областният координатор на ГЕРБ Даниела Савеклиева има едва 2326 гласа, но би си запазила мястото в 44-тото НС, ако водачът на листата Цветан Цветанов влезе от Велико Търново.

При 99,89 на сто обработени протоколи от Бургаска област, първа политическа сила е ГЕРБ с 13 на сто преднина пред БСП. С 20 хиляди гласа подкрепа, на трето място са Обединените патриоти. След тях с минимална разлика се нарежда ДПС. Пета политическа сила е ДОСТ, на шесто място е партията на Веселин Марешки – "Воля". Данните от преференциалния вот все още не са готови.

От РИК оповестиха междинните данни от преброяването на гласовете от обработените 61,66 процента от протоколите във Варна. Става дума за протоколите от 394 секционни избирателни комисии от общо 639. Партия ГЕРБ е на първо място с 33,4 процента, БСП "За България" с 24,53 процента, "Воля" на Веселин Марешки с 12,06%, Обединените патриоти получават 9,29%, коалиция "Нова република" – 2,37%, РБ "Глас народен" – 1,91%, АБВ – 1,49%. Очаква се в 9.30 РИК да оповести окончателните резултати.

ГЕРБ печели убедително в Пловдив с 38,78 на сто, сочат данните от обработените над 99% от протоколите на СИК. Над 13% е разликата с БСП, които получават 25,97% от вота на гласоподавателите. Данните до момента на 16-а РИК показват още трета позиция за Обединените патриоти с 10 на сто, следвани от "Воля" с 4,53%, на пето място в Пловдив е "Да, България" с резултат 4,29%. От комисията заявиха, че не са имали проблем с обработката на документите от секционните избирателни комисии и определиха като много добра работата на членовете им, които не са срещнали трудности при определянето на преференциалния вот с протоколите. 

Не такава обаче е ситуацията в 17-а РИК в Пловдив област, където обработката на документацията става по-бавно и тя се дължи именно на отчитането на преференциалния вот, коментира председателят на комисията Илиян Иванов. В областта ГЕРБ е първа политическа сила. Данните са от обработени над 73% от протоколите, 32,62 % са гласували за партията на Борисов, БСП имат 30,88 на сто, Обединените патриоти 9%, ДПС е четвърта политическа сила със 7,21%, следват "Воля" с 4,32 процента и Реформаторския блок с малко над 4 на сто. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!