Станислав Стоянов: Вчерашният вот показа, че няма нищо общо между президентски и парламентарни избори

Снимка: Капитал

Вчерашният вот показа, че няма нищо общо между президентски и парламентарни избори, коментира в в ефира на "Хоризонт" социологът Станислав Стоянов от "Алфа рисърч". Той допълни, че повечето от политическите сили не са реализирали потенциала си, като това важи най-вече за малките формации. Те като че ли "излизат от мода", а битката се съсредоточи главно между ГЕРБ и БСП, отбеляза Стоянов. 

Като цяло предизборните прогнози се оправдаха, въпреки че вчерашният вот е бил сравнително трудно предсказуем главно заради множеството по-малки формации, обясни още социологът.

Стоянов отбеляза, че при очертаващата се конфигурация в бъдещия парламент има различни  варианти за коалиция, като не е изключено ГЕРБ да опита да състави и правителство на малцинството:

Както да кажем от типа на формата, който видяхме досега - т.е. една двойна, тройна коалиция, а така и може би защо не и варианта, в който ГЕРБ опитва да направи правителство на малцинството.

Формацията ДОСТ вероятно ще има 100-110 хиляди гласа, което може да я постави редом с всяка една от трите формации, наследници на Реформаторския блок например, посочи социологът. 

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.