Димитър Аврамов: Това са вторите поред добре организирани избори

Снимка: БГНЕС
Това са вторите поред добре организирани избори. Това заяви в интервю за предаването "Нещо повече" на програма "Хоризонт" политологът Димитър Аврамов:


Това са вторите поред добре организирани избори. Вече спряхме да говорим за нарушения, скандали. Има такива, но са в периферията. Очевидно изборният процес се развива. Демокрацията се развива. На фона на проблемите, които има всеки от нас, може да ни се струва, че не се случват нещата, но те постепенно се случват.

Нищо не беше наред в кампаниите на малките десни партии, а всъщност вътре в тях има много човешки потенциал, допълни още Аврамов:

Такова е положението и в "Да, България“, и в "Нова република“, и в Реформаторския блок. Там има изключително много качествени хора, но когато стъпиш на грешния коловоз и като структурираш по неправилен начин нещата, нищо не се случва.

СнимкаПо отношение на предизборната кампания и говоренето през последните 30 дни бих разделил кампанията на две части. Това коментира пред "Хоризонт" социологът Стефан Георгиев от Института за социална интеграция:

През първата част се говореше за повишаване на доходите. Тези заявки дойдоха и от ГЕРБ. В същото време от ляво говореха за стимулиране на родното производство, раздвижване на икономиката. Съвсем естествено двете големи партии продължаваха да мобилизират колебаещи се гласоподаватели. През последните десетина дни от кампанията разговорът стана геополитически, което промени динамиката на тази кампания и доведе до отслабване на възможни потенциали в ляво и засилване на такива в дясно с аргумента: "Нека заложим на сигурното, ние знаем какво е ГЕРБ, знаем какво е Борисов“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!