Ваня Нушева: Необходима е промяна в начина, по който се посочват членовете на избирателни комисии

Ваня Нушева-Кашукеева
Снимка: БГНЕС

Сравнителният анализ на данните от наблюдението през последните осем години показва ясно, че натискът върху избирателите, изразяващ се в контролиран вот, купуване на гласове, се увеличава по време на местни и парламентарни избори. Това заяви в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" Ваня Нушева, програмен директор на Асоциацията "Прозрачност без граници" по повод смените в последния момент на членове на СИК:

Там, където интересът от достъп до властта или до материални ресурси на местно ниво е много по-ясно установим, може много по-ясно да се открои. Съответно това води до по-интензивен натиск, по-интензивни опити на участниците в изборния процес за въздействие върху избирателите. Най-често този опит за въздействие се случва в малки населени места в близост до Благоевград, Враца, Монтана, Добрич, Плевен, Разград, Стара Загора, Кърджали, Хасково.

Необходима е промяна в начина, по който се посочват членовете на избирателни комисии, добави още Нушева:

Съществува и въздействие на членове на секционни избирателни комисии върху изборния процес, не само въздействието на застъпници, на представители на политически партии, но и на представители на местната власт. Това, което видяхме този път, е,че всъщност част от организационните нередности се дължат и на опитите на политическите партии да въздействат върху работата на членовете на секционните комисии. Имаме една политически назначаема и до голяма степен политически зависима изборна администрация. Необходимо е въвеждането на професионален елемент в дейността на изборната администрация както чрез по-дълготрайно обучение, така и чрез включване на членове, които не е задължително да са членове на политическите партии. Смяната на членове на секционни избирателни комисии в последния момент е нещо, което обезсмисля целия цикъл на подготовка, който ЦИК и РИК извършват. 

Цялото интервю с Ваня Нушева можете да чуете в звуковия файл.