В. Лилков: Компетентността на този парламент ще бъде на по-ниско ниво от тази на предишния

Снимка: Петър Георгиев

Радан Кънев подаде оставка, но до провеждането на ново Национално събрание, той ще продължи да изпълнява своите задължения. Това каза за предаването "12+3" по "Хоризонт" Вили Лилков, който отрече твърденията, че е новият лидер на ДСБ.

Много често, когато възниква такава ситуация, започват да спрягат моето име, тъй като знаят, че съм човек, който работи за ДСБ, но искам да кажа следното - в момента ДСБ има легитимно ръководство, което ще продължи да изпълнява своите функции до провеждането на Национално събрание за избор на нов лидер и на ново ръководство.

Тази вечер като лидер на Софийската организация на ДСБ съм свикал заседание на градската организация с цел да положим началото на дискусия. Идеята е до Националното събрание ние да имаме изготвен анализ, да чуем всички наши членове и симпатизанти по всички въпроси. 

Лилков е убеден, че "Нова Република" е изградила много добър екип. Той допълни, че участниците в надпартийната формация са заявили желание форматът да продължи да съществува.

Според Вили Лилков липсата на доверие между политическите лидери вдясно е попречило на съвместното явяване на десницата, а основна червена линия е била отношението към властта, тъй като някои от лидерите са били изкушени да участват във властта докрай с цената на всичко:

Една от основните причини за неуспеха на "Нова Република", а и за неуспеха на Реформаторския блок е, че се явихме разделени на тези избори. Простият аритметичен сбор от гласовете, подадени за Реформаторския блок, за "Нова Република" и за "Да, България" дори малко надхвърля гласовете за "Синята коалиция" през 2009-а година. Десният вот се оказа разцепен на тези избори и това несъмнено е една от причините, поради които и трите формации не влязоха в парламента. Това означава, че не сме направили точната преценка на ситуациите. В този смисъл казвам, че анализът тепърва предстои, но това е една от основните причини. Освен това има и нещо друго, което трябва да се отчита - пред опасността БСП отново да се върне на власт, избирателите избраха да гласуват за ГЕРБ като гаранция, че няма да допуснат БСП да има мнозинство в парламента, тоест десните избиратели играха на сигурно. 

Вили Лилков е категоричен, че правителство ще бъде съставено, но не се ангажира с прогноза кой ще го оглави и в какъв формат. Прогнозира и че парламентът ще просъществува поне до края на българското председателство на ЕС.

Компетентността на този парламент мога отсега да заявя, че ще бъде на много по-ниско ниво от тази на 43-тото Народно събрание. Влизането в парламента на политически формации, които нямат абсолютно никакъв политически профил, а са готови да търгуват по всякакъв начин участието си в парламента, е гаранция за това.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!