П. Славов: Партиите – най-големи противници на преференцията във вота, си патят най-много от феномена 15-15

Петър Славов
Снимка: БГНЕС

Интересно е, че именно партиите, които бяха най-големи противници на преференцията във вота и очевидно не обясняват на своите симпатизанти, че това е вид мажоритарно гласуване за личност, в момента си патят най-много от феномена 15-15. Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" бившият народен представител Петър Славов. Той изтъкна, че големият процент гласове с преференция е индикатор, че хората осъзнават силата на своя глас и възможността да преподреждат партийните листи.

Най-просто казано, просто защото те сами не обясняват на хората как се гласува преференциално, се получават тези грешки именно при тях. Формациите, които по принцип традиционно го насърчават, не съм чул да се оплакват.

Той припомни, че вече е предлагал решение на "феномена" – да не се изписва пореден номер на партията в бюлетината, а числата да останат само за номера на преференции:

Не мога да се съглася, че необходимостта от минимална грамотност – да прочетеш две думи в една бюлетина – е нещо като свръхизискване, което ще затрудни изборния процес, напротив. В края на краищата искаме информиран избор от хората, искаме хората, които ни определят съдбите за близките 4 и повече години, да знаят за какво гласуват, а не да гласуват с кончета или защото някой им е казал някакъв номер и те дори не знаят какво пише след него.

Машинното гласуване е щяло до голяма степен да намали явлението 15-15, тъй като машината пита избирателите за потвърждение дали това е техният вот, коментира той.

Славов заяви, че макар да не е парламентарно представена, десницата ще бъде бдителна опозиция и ще продължава да служи на хората.
Интервюто на Веселина Миланова с Петър Славов можете да чуете от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!