Добрин Канев: Имаше свръхочаквания БСП да бъде първа на изборите

Има основание тезата, че БСП не взе максималното на тези избори, смята той

Снимка: БТА

Очакването, че БСП би могла да бъде първа на тези избори, беше завишено. Тава заяви в интервю за предаването "12+3" доц. д-р Добрин Канев от Нов български университет, автор на доклад за резултатите на левите партии на парламентарните избори. Той бе представен по време на конференция "Социалдемократическите партии в България след изборите", организирана от фондация "Фридрих Еберт".

Основната лява партия БСП успя да удвои както своите избиратели, така и своите мандати в 44 НС, отбеляза доц. Канев:

Нещо очаквано в последните месеци, но крайно неочаквано в по-дълъг период от година-две, когато БСП, постигайки дъното в своето електорално състояние, месеци наред беше в една летаргия. БСП едва ли беше в състояние в този момент да изпревари ГЕРБ при целия ресурс, с който ГЕРБ разполагаше. От друга страна има основание и тезата, че БСП не взе максималното, което би могла да вземе на тези избори. Кампанията се оказа прекалено дълга и тази партия не можа да издържи на темпото до края. Тя започна практически след президентските избори. Драматургията ѝ не беше винаги най-подходящата...

Относно представянето на коалицията "АБВ и Движение 21" доц. Добрин Канев посочи:

Те изживяха на тези избори тежко поражение със значително по-нисък резултат и от предишните парламентарни избори, и от това, което техните двама кандидати (Ивайло Калфин и Татяна Дончева – бел. ред.) постигнаха на президентските избори. Сегашните резултати ги поставят в много тежко положение. Засилването на БСП неминуемо се отразява върху електоралния отлив при по-малките партии.

Цялото интервю слушайте от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!