Велизар Енчев: ГЕРБ и Патриотите ще се споразумеят

Снимка: БГНЕС
Коалиция ГЕРБ - БСП е абсолютно невъзможна, тя е неморална, но коалиция ГЕРБ - ПФ е неморална, но възможна. Тази позиция изрази в предаването "12+3" Велизар Енчев, независим кандидат за народен представител, оглавяващ Движение за радикална промяна „Българската пролет“. Валери Симеонов да предлага широка коалиция е политически аморално, смята Енчев.

ГЕРБ и Патриотите ще се споразумеят, убеден съм, но това ще бъде много крехък брак, заяви Велизар Енчев, според когото най-моралният вариант би било правителство на малцинството:

Това ще бъде най-почтено към избирателите на ГЕРБ. Ако ГЕРБ избере този вариант, патриотарите няма къде да ходят и ще подкрепят това правителство.

Енчев вижда проблем пред Патриотичния фронт и той по думите му е кого ще излъчи за министри, защото от парламентарната група няма нито един човек с професионална експертиза, опит и биография.

Първият бъдещ разлом между ГЕРБ и Патриотите ще бъде по закона за концесиите, след наложеното от президента вето, втори разлом се очертава около пенсиите, допълни Енчев.

Запитан защо никой от независимите кандидати за депутати не успя да се пребори за доверието на избирателите, той отбеляза:

Ние сме млада партия, но и все още в България избирателите не целят честността, принципността и последователността. В България, а и в световен план, моралът все повече отстъпва на прагматизма, последователността се приема за наивност и инфантилност, а сляпото следване на предизборната програма, каквато си обещал на избирателите - за липса на коалиционна култура. Т.е. ако се продадеш на първия срещнат в парламента, само и само да получиш някакво място, ти имаш богата коалиционна култура и си политически грамотен. Такива като нас все още се оценяват като недорасли за политиката. Надявам се на едно узряване и интелектуализиране на българския гражданин.

Не е ли негативен психологически феномен два пъти предсрочно да абдикираш от властта, без да има необходимост,  и народът три пъти да те избира, на избори народът да казва: „Този човек ми харесва, тази партия е моята партия“. Това не е ли диагноза, и то много лоша диагноза за избирателите?




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!