"Обединени патриоти" и "Воля" ще държат на свои министри при преговорите за правителство

Снимка: BTA / Снимка: БТА

От ГЕРБ още не са отправили покана към други формации за преговори за съставяне на кабинет. 

От коалиция "Обединени патриоти" и партия "Воля" на бизнесмена Веселин Марешки вече са категорични, че ако им бъде отправено предложение да подкрепят ново правителство, те ще държат да имат свои министри в него.

В очакване на поканата Веселин Марешки има конкретно предложение. Според него, най-добрият вариант е правителство на малцинството - между ГЕРБ и "Воля" с подкрепата на патриотите, но без техни министри, така, както беше в миналия мандат.:

В момента ГЕРБ и "Воля" имат точно 107, не 106, не 108, а точно 107 и аз понеже вярвам в знаците на съдбата, считам, че това е било знакът, който е даден, тоест да се върви към двойна коалиция с ГЕРБ с подкрепа на тези, които искат да подкрепят правителството на малцинството.

Отговорът на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов:

Ами това си е негово право на мнение. В края на краищата той има право на мнение, но за конкретния случай важи една народна поговорка, която гласи следното: Те не го пускат в селото, той пита за попската къща. Едва ли господин Марешки е човекът, който ще ми дава акъл какъв точно да бъде моделът на поведение на "Обединени патриоти", така че приемам го за сведение, както се казва.

По повод медийни спекулации за броя на министерските постове, Каракачанов беше категоричен, че първо с ГЕРБ ще разговарят за политика и възможността заедно да отстояват конкретни принципи и чак тогава ще стане дума и за постове. Идеята за голяма коалиция ГЕРБ-БСП-"Обединени патриоти" е добра, но на този етап не е възможна, каза още Красимир Каракачанов. По неофициална информация на "Хоризонт", преговорите могат да започнат още в края на тази седмица.