Орлин Спасов: Законодателят трябва да третира социалните мрежи като медийна среда

Юри Велев: Забраната за огласяване на социологически данни е анахронизъм, който противоречи на Конституцията

Снимка: БГНЕС

Крайно време е законодателят да започне да третира фейсбук и другите социални мрежи не като платформи, много различни от медиите, а като медийна среда. Това мнение изрази в предаването "Неделя 150" доц. Орлин Спасов, преподавател по журналистика, който е част от екипа на фондация "Медийна демокрация". Спасов не е привърженик на идеята ограничението за съобщаване на социологически данни в рамките на изборния ден да отпадне: 

Самият факт, че други нарушават закона, не е оправдание за нарушаването му. Не бих приел направеното от "24 часа", дори когато мотивът е правото на информация. Самото право на информация в случая трябва да се разглежда в особен контекст. 

Денят за размисъл, изборният ден, изборната "тишина", не са анахронизъм, а целят да поставят избирателя в по-нормална среда извън агресивността на агитацията, смята доц. Спасов:

Гражданите имат право на тази медийна и социологическа тишина, за да вземат спокойно и без натиск решението за кого ще гласуват.

Той изтъкна, че почти целият европейски опит съдържа в себе си тази практика на ограничаване на социологията в самия изборен ден и даде примери с Франция, Полша, Норвегия, Словакия и Канада, където ограничението е дори за по-дълъг период.

От своя страна заместник главният редактор на вестник "24 часа" Юри Велев обясни, че забраната да се огласяват резултати от екзит пол е анахронизъм и няма доказателства, че публикуването на данни влияе в едната или другата посока на избирателите – да гласуват или да не гласуват.

Правото на информация, което е конституционно гарантирано, припомни Велев, според когото години наред правилото е било заобикаляно, особено след масовото навлизане на социалните мрежи:

Във фейсбук знаем проблема с фалшивите новини и дали тези резултати са достоверни. Много по-добре е, когато медията носи отговорност. 

Юри Велев се позова на наскоро проведените избори в Холандия, където няма подобни ограничения и допълни, че никой не се съмнява, че Холандия е демократична държава. 

Двете мнения чуйте в звуковия файл.