"За" и "против" двойното гражданство – измерения на политическата му употреба

Проблемът е не очевиден, а очеваден за българското общество и е свързан с опита за вмешателство във вътрешните работи на България. АБВ има ясна и последователна позиция и ще инициира разговори и подписка за решение на въпроса с двойното гражданство. Това каза в предаването "12+3" доц. Христо Михайлов, заместник-председател на АБВ. Партията предлага въпросът да се уреди на реципрочен или на рестриктивен принцип. 

Държим да уредим тези отношения с ясен хоризонт там, където те не са уредени. Става дума за страните извън ЕС, с които към днешна дата страната няма спогодби. Противоречива е темата дали имаме и ясна спогодба с Турция, поясни Михайлов.

Не влизаме в реториката на патриотите, допълни Михайлов:

Ние сме възмутени от грозните сцени и дела, които патриотарите развиха по българската граница. Ние имаме по-ясно, по-перспективно, по-родолюбиво говорене и то е в интерес на България. 

Безспорният победител на парламентарните избори е съхраненият ни политически модел, лош или добър, но български, както и чистотата на 44-тото Народно събрание – възхвалявано или освирквано, но само с една етническа партия. Тезата е на Георги Димов, бивш консул на страната ни в Одрин. По думите му, нямаше да е така, ако нескритият опит за македонизация на българския политически живот се е бил случил:

Родната ни версия щеше да бъде откровена и безпардонна турцизация – груба намеса на Анкара в нашия изборен процес. Наблюдавахме я през предизборната кампания и на самия вот. 

Димов вижда два подхода за разрешаването на този проблем. За него панацея е разрешаването на проблема с двойното гражданство – частичната му отмяна само спрямо Турция, или кардинално – премахване въобще на двойното гражданство, с изключение на страните-членки на ЕС, на европейското икономическо пространство и Швейцария:

Когато Турция стане член на тези организации, ние ще я интегрираме, но при тази ситуация това са разрешенията. 

Бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов отбеляза, че ако решаваме проблем на изборната технология, по-нормално е да търсим решения в рамките Изборния кодекс. Що се отнася до двойното гражданство, необходима е по-широка дискусия за детайлно обсъждане на предимствата и недостатъците на сегашния режим, да има пълна яснота до какво ще доведе евентуална отмяна на възможността за двойно гражданство, подчерта той.

Всички мнения чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!