Вашите сигнали остават "глухи" за институциите, сблъскали сте се с проблеми или пък сте станали свидетели на интересна история, която искате да разкажете.

Вече има как – на специална платформа в сайта на БНР очакваме вашите снимки, видеа и кратко описание.

Пишете ни на "Подай сигнал", а нашите репортери ще направят проверка и ще разкажат в ефира на БНР, ще го покажем във "Вашият сигнал" на сайта ни и в социалните мрежи.

Българи от Волжка и Дунавска България отбелязват заедно празника “Сабантуй"

Снимка: bulgari.bg

Българи от Волжка и Дунавска България отбелязват заедно празника “Сабантуй” в парка зад Музея "Земята и хората" в София. Той се празнува за четвърти път, благодарение на сдружениие Волжки българи. 

Един от най популярните народни празници - "сабантуй", се празнува след сеитбата и означава празник на ралото. С него се отбелязва краят на пролетните земеделски дейности. Той е с над хиляда години история и се е запазил почти непроменен, поясни Алфия Димитрова, председател на сдружение "Волжки българи".
"Този празник обединява всички хора, независимо от националността, вероизповеданието и възрастта. Това е семеен празник. Истински хора се веселят, спортуват, играят различни народни игри и разбира се, най-важното място - храната, готвят много вкусна храна."

В изградените шатри в парковото пространство се представят народни занаяти, различни танцови и хорови ансамбли, дрелищната национална борба - кореш, народни игри и състезания. Пет майстор готвачи от Казан сготвиха татарски ястия, между които екзотичното блюдо плоф. Още едно национално ястие ни представи Светлана Гилязова.
"Чак-чак е сладък десерт, който се поднася  с чай. Приготвя се с яйца, брашно, мляко, масло и мед."

Празникът ще завърши в 22 часа с вечерна дискотека.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!