ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Децата от Сливен са се натровили от пилешка супа

Стафилококовата интоксикация, изпратила в спешното отделение 118 деца от Сливен и околните села, е причинена от пилешката супа, която учениците са получили за обяд в петък. Това заяви след първите лабораторни резултати директорът на Агенцията по безопасност на храните д-р Пламен Пенчев.

От изследвана пилешка супа са изолирани патогенни стафилококи и ешерихия коли. Според доктор Пламен Пенчев, причината за хранителното натравяне на децата са нечисти ръце или гнойни ранички по дланите на персонала и недобра хигиена в кухнята. Изследваните проби от пилешки яйца и бутчета отхвърлят вероятността заболяването да е причинено от салмонела. Патогенните стафилококи заемат второ място в ранг листата на причинителите на хранителни отравяния. В общественото хранене заразата най-често идва от кухненския персонал по въздушно-капков път или от замърсени ръце. Стафилококовата интоксикация протича остро, с повръщане и стомашни болки, и отшумява бързо, без сериозни усложнения. Всички приети в болницата деца вече са изписани.

Агенцията по безопасност на храните е взела проби от 26 от 29-те служители на фирмата. Резултатите им ще бъдат готови утре следобед. Текат проверки и в потърпевшите училища. Нередности са открити в село Тополчане. Предстои цялостна дезинфекция на кетъринга. Ако вината му бъде доказана, предстои глоба от четири хиляди лева и други санкции.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!