ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Очаква се външните министри от ЕС да облекчат санкциите спрямо Иран

Външните министри на страните от Евросъюза се очаква днес да вземат решение за облекчаване на санкциите срещу Иран в отговор на поетия от властите там ангажимент да ограничат ядрената си програма.

Постигнатото през ноември споразумение с международната общност предвижда Иран да спре обогатяването на уран над пет процента през следващите шест месеца и да разреди половината от обогатения до 20% уран в замяна на смекчаване на санкциите. 

Процесът трябва да започне днес, а за да удостоверят началото му, в Иран са представители на Международната агенция по атомна енергия. Щом получат сигнал от тях, външните министри ще гласуват и отмяна на част от наложените през 2006-а година санкции, свързани с износа на петролни продукти и злато. Очаква се това да се отрази положително и на цената на петрола на световните борси.

Днес е важен ден в стремежа ни да гарантираме, че е осъществяваната от Иран ядрена програма има изключително мирни цели. От Международната агенция по атомна енергия ще ни представят доклада си в следващите часове и на базата на него ще вземем и съответното решение, каза при пристигането си на заседанието в Брюксел върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Катрин Аштън.

Ескалацията на напрежението в Украйна от последната нощ се очаква също да бъде обсъдено от външните министри. 

Осъждам насилието в Украйна, проявено миналата нощ. Ние призоваваме за сдържаност и искам също така да изразя мнението си, че налагането на ограничения върху дейността на опозицията и някои от мерките, които бяха предприети, са сериозна грешка на властите, каза по повод Украйна британският първи дипломат Уилям Хейг.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!