ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Русия подсказа варианти за решение за "Южен поток"

Снимка: www.south-stream.info

Русия ще очаква или да получи за "Южен поток” право на изключение от Третия европейски енергиен пакет, или да бъде потвърдено, че газопроводът не попада в обхвата на европейското законодателство, защото по-голямата част от него не е на територията на Европейския съюз. Това заяви за БНР посланикът на Русия в Евросъюза Владимир Чижов.

По повод противоречивите позиции на Брюксел и Москва по казуса, той заяви, че когато има преговори, те често тръгват от коренно противоположни позиции, но накрая страните постигат компромис.

Запитан не смята ли, че Русия поставя 6-те страни от Евросъюза, с които има споразумения, в трудната ситуация да избират дали да бъдат съдени от Европейската комисия за неспазване на законодателството, или от Русия за неизпълнение на проекта, Владимир Чижов отговори:

За Русия щеше да е най-лесно да каже „Това не е наш проблем, 6-те страни да се оправят с Европейската комисия". Но като отговорен партньор приехме да преговаряме с Европейската комисия, след като тя беше упълномощена да говори от името на тези страни.

В Брюксел  пристига руски заместник-министър на енергетиката за участие в първите дискусии на работната група по „Южен поток”, която Русия и Европейската комисия преди дни се договориха да съставят. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!