ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Засилват се негативните нагласи към бежанците и хората от различен етнически произход

Снимка: БГНЕС

Негативните нагласи към хората от различен етнически произход и бежанците в страната се засилват. След започналата война в Сирия се наблюдават отрицателни тенденции като насаждане на омраза и нетърпимост към хората, които търсят убежище у нас. Такива са изводите от дебати, посветени на расизма, ксенофобията и езика на омразата.

Според Метин Казак, член на Европейския парламент и групата на Алианса на либералите и демократите за Европа, негативното отношение към бежанците е предизвикано основно заради безработицата.

Другият, различният по етнос и религия е най-удобният противник, към който да се насочи негативната реакция от това състояние, но така или иначе имаме си национално законодателство, имаме си органи, които трябва да промотират и да отстояват толерантността.

Според ръководителя на Европейската комисия в София Огнян Златев през страната ни тепърва ще минават чужди граждани и чувствителността на обществото трябва трайно да се повиши. Той даде за пример, че както ние се страхуваме от бежанците, така и Великобритания, например, се страхува от нас.

Едно такова нещо може да се случи на всеки един от нас. Да не се чувстваме пък ние от своя страна дискриминирани, когато четем или слушаме за изявленията на политици от други европейски страни, които се изказват не особено лицеприятно по наш адрес - че ние представляваме заплаха за тях.

Всички институции трябва да работят заедно, за да се запази социалния мир в страната.

Държавните институции, религиозните деноминации, неправителствените организации сформират една обща политика, която да не бъде в рамките на един мандат, управленчески, с оглед на справянето именно с тези явления като ксенофобията, езикът на омразата и расизма, заяви секретарят на Главното мюфтийство Ахмед Ахмедов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!