ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Бончева: Има риск управляващите да опитат да закрият Комисията по досиетата

В ЕП беше открита изложба за периода на комунистическата диктатура у нас

Снимка: БГНЕС

Има риск сегашните управляващи да опитат да закрият Комисията по досиетата или да сведат ролята й до минимум. За това предупреди членът на комисията Екатерина Бончева. На дискусия в Европейския парламент в Брюксел тя съобщи, че това може да стане с промени в законите за службите за сигурност или чрез изземване на функциите на комисията от съда.

Евродепутати и представители на академичните среди от България и Германия обсъждаха комунистическото минало на страната ни и как то е повлияло на развитието й. В Европарламента беше открита и изложба за периода на комунистическата диктатура у нас.

Организаторът на тези прояви – евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев, заяви:

Важно е нашите партньори да знаят, че България не е била безучастна, не е била най-верният сателит на Съветския съюз. Изнесла е една много сериозна съпротива срещу налагания комунистически режим. Още по-важно е да разберат защо в България тази наша история има отражение върху сегашното настояще на страната - политическо, икономическо, социално. Защо България все още е една от най-бедните страни в Европейския съюз? Това е директно свързано с нашата история.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!