ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Матео Ренци започна консултации с партиите за съставяне на кабинет

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Демократическата партия Матео Ренци, натоварен от президента на Италия Джорджо Наполитано да състави новото правителство на страната, започна консултации с политическите представители в парламента. Разговорите му са предвидени в два поредни дни. До края на седмицата той трябва да обяви своя кабинет и да получи одобрението на парламента.

Ренци се срещна с част от представителите на по-малките парламентарни групи, според които е необходимо сплотено мнозинство за приемане на различните реформи. Отцепилите се от Берлускони “Братя на Италия”, недоволни, че изборът на премиер не е в резултат на политически избори, избраха ролята на “отговорна опозиция”.

Най-трудни ще бъдат консултациите на Матео Ренци с другата партия, отцепила се от Силвио Берлускони - “Нова дясноцентристка партия” с лидер Анджелино Алфано - вицепремиер и вътрешен министър в кабинета на подалия оставка Енрико Лета. Сложно ще бъде и при срещата със Силвио Берлускони, тъй като и неговата партия “Форца Италия” има свое виждане за политиката на страната. Тя ще е от голямо значение във връзка с управлението на Европейския съюз от Италия през второто шестмесечие на годината, както и за намиране на общ език за растеж.

В тази връзка е много важно кабинетът да бъде гаранция не само за Италия, но и за Европа, категоричен е председателят на Европарламента Мартин Шулц, според когото Ренци има шанс да даде нов подем на Италия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!