ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Православната Църква отбелязва Голяма Задушница

Днес Българската Православна Църква отбелязва Голяма Задушница.  Това е денят, в който си спомняме за починалите ни сродници и близки. 

На Голямата Задушница в съботния ден срещу Неделя Месопусна, което е седмица преди началото на Великия пост, се отдава почит към мъртвите. По традиция, за помена се приготвя варено, подсладено жито, хляб и вино, а през последните години се прибавят дребни сладки и соленки. 

Богослужението на този ден налага извършването на заупокойна молитва, след което сродниците отиват на гробовете на своите починали роднини и близки. Обредна храна освен в храма се носи и на гроба, където се извършва раздаване.

Според народните вярвания се предполага, че душите на починалите се връщат на земята  и стоят до гроба си.

След ритуалното раздаване, се палят свещи, които се вярва още че осветяват пътя на душите в тъмното. В църковната ни традиция има общо четири Задушници, като две от  тях са свързани с Рождество Христово и Великден.

Единствено изключение от това прави само Черешова задушница, която обаче попада  във великденския богослужебен цикъл.

Във връзка с отбелязването на днешната Задушница от Столичната община ще осигурят допълнително транспортно обслужване. От 8.00 до 16.00 часа се разкриват временни трамвайни маршрути 1-А и 7-А съответно от квартал "Иван Вазов" до квартал "Орландовци" и от жилищен комплекс "Борово" отново до квартал "Орландовци". За същия период от време ще се движат и времнни автобуси 83-А и 108-А в направление Гробищен парк-Бакърена фабрика.  За обслужването на гробищните паркове "Централни гробища" и Малашевски гробища ще бъдат отпуснати допълнително автобуси 18-А, 79-А, 86-А и 90-А.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!