ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Съдържанието в него на фини прахови частици във въздуха в Монтана се е повишило

Снимка: Венелина Попова / Снимка: -1.00000000000000

Инспекцията по околната среда е направила предписание на община Монтана да предприеме необходимото за намаляване на запрашеността на атмосферния въздух. Съдържанието в него на фини прахови частици значително се е повишило според направените измервания.

От началото на годината нормата за съдържание на прах във въздуха е превишавана между един и пет пъти. Основни причини за това, според специалистите, са масовото използване на твърдо гориво за отопление и продължаващата активна работа по ремонта и подмяната на водоснабдителната и канализационна мрежа в града.

Като необходими мерки екоинспекцията е предписала оптимизация на маршрутите на тежката техника, която работи по водния цикъл, оросяване на местата, където се извършват изкопни дейности и на временните депа за материали. Към общината е отправена препоръка да изисква покриването на превозваните от товарни автомобили пясък и други инертни материали. От местната администрация се изисква още да публикува на информационно табло актуални данни за чистотата на въздуха и да разясни предприетите мерки на публични срещи с гражданите.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!