ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Папа Франциск направи реформи в икономическата структура на Ватикана

Снимка: БГНЕС

Папа Франциск направи важни реформи за ревизиране на финансите на Ватикана. Той създаде структура, която ще отговаря за всички икономически и административни дейности в папската държава. 

Структурата е подобна на министерство на икономиката. Тя включва Икономически секретариат. Начело на него беше назначен архиепископът на Сидни, 72-годишният кардинал Джордж Пел. Секретариатът има за задача да подготвя годишния бюджет за Светия престол и държавата  Ватикана, както и финсовото планиране на различните функции, човешките ресурси и поръчките.  В структурата има и  Икономически съвет, който се състои от осем кардинали и седем миряни с различна националност и компетенции по финансовите въпроси. Съветът ще определя политиката и директивите на Секретариата. Генерален ревизор, назначен от папата, ще извършва проверка на всяка агенция или институция на Ватикана.

Реформата не засяга Централната банка на папската държава и други нейни финансови структури. Говорителят на Светия престол отец Ломбарди обясни, че промяната позволява  участието на експерти с опит във финансовото управление, планирането и отчитането на средствата, тяхното използване в различните програми и най-вече тези, насочени за подпомагане на бедните.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!