ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Президентът подкрепи идеята да се даде право на гражданите да сезират Конституционния съд

| обновено на 28.02.14 в 17:05
Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев и вицепрезидентът Маргарита Попова подкрепиха идеята да се даде право на гражданите да се обръщат директно с жалба до Конституционния съд. На дискусия, посветена на индивидуална конституционна жалба, държавният глава беше категоричен, че въвеждането й би намалило съмненията на гражданите към Конституционния съд и би повишило  доверието им в институциите. Плевнелиев обаче призова към евентуалните промени в основния закон да се подходи внимателно, след широка професионална и политическа дискусия, и нарече "вредни и популистки"  гласовете за радикална промяна в Конституцията.

Като държавен глава държа изключително много на правилния подход и няма да отстъпя от това. Конституция не се променя от днес за утре и тя не се променя, защото някой политик е решил предизборно да отиграе ситуацията. Как ще се промени, защото вие знаете как, тя ще се промени само по правилния начин и тя ще се промени единствено и само заради гражданите, които очакват демократична конституция от европейски тип - ефективна, прозрачна, гарантираща справедливост, заяви Плевнелиев.

До края на деня ще станат ясни мотивите, с които президентът Росен Плевнелиев наложи вето над Изборния кодекс. Държавният глава отказа подробности по тях, но уточни, че те отразяват неговите позиции, изразявани в периода, в който се гласуваше кодексът.

Още един отказ за коментар по същество, свързано с оставката на шефа на НСО Тодор Коджейков. По този повод президентът каза, че тече процедура. Според наша неофициална информация подалият оставка Коджейков след освобождаването му щял да стане съветник на президента.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!