ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Специализираната апелативна прокуратура и ДАНС неутрализираха три престъпни групи за данъчни престъпления

| обновено на 28.02.14 в 15:52
Даниела Попова и Владимир Писанчев
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата и днес не даде подробности за вчерашните обиски в Столичната община и Общинската банка, включително и по полюсните версии, които се тиражират в медиите. Журналистическата настойчивост за отговори, включително и как може да е тайна толкова показно разследване, беше квалифицирано от говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова като "прекаляване".

Що се отнася до трите организирани престъпни групи за данъчни престъпления, Специализираната прокуратура и ДАНС нямаха проблем със следствената тайна, даже дадоха и имената от върха на схемата, ощетила за година бюджета с близо 30 милиона лева. Обяви ги шефа на Специализираната апелативна прокуратура Даниела Попова. Това са Ованес Манусян, който има досъдебно производство в Специализираната прокуратура, отново за данъчни престъпления и известните с прякорите си Куфара и Кембъла. 

Свързващото звено между трите групи била групата на фактуристите, снабдявала другите две с фалшиви фактури, обясни заместника на Попова Николай Найденов: Касае се или за реалност на сделки, било то за придобиване чрез  вътрешнообщностна доставка или пък кухи сделки, привидни, било то симулативни, които съществуват само на документ. В последствие се претендира за пълен данъчен кредит, респективно се минимизира този резултат, като се внася по-малък размер към фиска на държавата.

Трите  организирани престъпни групи били с разнообразни интереси - от търговия с петрол, захар, сухо мляко, до продажбата на гуми и други продукти, което обясняава и обиска от вчера в петролна база. Председателят на ДАНС Владимир Писанчев каза, че вредите, нанесени на държавния бюджет от дейността на тази група за една година надвишава годишният бюджет на ДАНС за 2014-та.

С особен интерес ще наблюдаваме разследването на тази дейност, особено участието на държавни и общински служители, без които тези хора не биха могли да правят това, което са правили досега. И става въпрос не само за настоящия момент, ами ще върнем и назад във времето, заяви Писанчев.

Разследването е в начална фаза. Задържаните са 11, като първоначалният им брой е бил 27. Част от лицата са станали свидетели и са разказали на разследващите как е действала схемата. Делото се оформя като обемно. От прокуратурата отказаха да прогнозират кога ще стигне до съда и ще стигне ли въобще.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!