ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Българската православна църква отбелязва Неделя Сиропусна, известна още и като Неделя на опрощението

неофит видин
Снимка: РАДИО ВИДИН

Днес Българската православна църква отбелязва Неделя Сиропусна, известна още и като Неделя на опрощението. Софийското духовенство, начело с патриарх Неофит, ще се събере, по традиция, в столичната митрополитска катедрала “Св. Неделя”, където ще бъде отслужена вечерня.

Непосредствено след вечерното богослужение в 18 часа столичната митрополитска катедрала  “Св. Неделя” ще започне и взаимното опрощаване.  След като поискат прошка от Бога духовниците и миряните взаимно ще си подадат ръце с думите „Простено. Прости!”  По традиция пръв Предстоятелят на БПЦ патриарх Неофит, а след него и останалите духовници, смирено ще поискат прошка от своето паство. Неделя на всеопрощението не е иначе на постоянна дата и се пада всяка година 7 седмици преди великден,винаги в неделя. 

Традицията на опрощението се спазва и в средните и висши богословски учебни заведения, където преподаватели и ученици и студенти искат един от друг опрощение. 

Искането на прошка неотменно присъства и празничната обредност в дома на този ден. Младите семейства търсят прошката на по-възрастните си родители и гостуват с подаръци на кумовете, прекадява се къщата, прави се пита, която стопанинът на къщата разчупва, раздават се парчета на всички, пак с прошка и благословия. Характерно за празника е и ритуалното прескачане на разпалени огньове, което на много места се практикува и до днес.

В Троян ще отбележат Сирни заговезни с традиционния маскарад „Ялова сватба" и дефиле, праде кореспондентът на БНР Пламен Христов. В празничната програма, която ще започне следобeд в квартал „Лъгът“, ще участват читалищни самодейни състави от региона и духовия оркестър „Заедно“ от Троян. Ще бъдат организирани конкурс за най-оригинален карнавален костюм, забавни игри, амкане на халва, въртене на уруглювици, прескачане на традиционния огън и дърпане на въже. Кметът Донка Михайлова ще посрещне сватбарите със собственоръчно приготвена баница, след което от площада в центъра на града ще тръгне дефилето с маскарадните костюми. 

Около 230 кукери ще участват в традиционния кукерски празник Песпонеделник в родопското село Широка лъка, съобщава кореспондентът на БНР Радостина Чернокова. Маскарадната дружина на широколъшките песяци е съставена от 25 човека, само мъже, като традицията се предава от баща на син, каза ръководителят Стоил Калфов. Млади момчета, много запалени, ентусиазирани, ще излезнат из селото и ще възвестят началото на кукерските празници. Двойната маска си е от старо време, едно време. Възстановена е. Другите маски са си характерни за широколъшките кукери, облеклото, вълнениците, маските от кожи.Традиционният празник се е превърнал в пищна туристическа атракция както за Широка лъка, така и за околните села от района.

\Общоградско тържество "Заговезни - ден за прошка" ще се състои в Разград. В град Мартен, Русенско, ще бъде запален и ритуален огън.  В Малко Търново ще посрещнат белия кукер, свързан със Сирни Заговезни. По време на празника ще се състои творческа работилница, част от проекта "Магията на древността и красотата на природата от Бургаския залив до Странджа". За 39-и път в село Айдемир ще се състои кукерски фестивал, характерно за който е, че освен традиционните кукерски игри се представят и живи сатирични картини за злободневни събития. Дружеството на рускоговорещите граждани "Възход" ще представи обичая "Масленица" в Плевен с песни, танци и традиционни руски ястия. Очаква в празника се да се включат много руснаци, живеещи в района, заедно със своите семейства. Традицията повелява да бъде запалено сламено чучело, облечено в женски дрехи, за да се прогони зимата и да се пробуди природата от зимен сън.


От понеделник започва най дългия пост в богослужебния календар на БПЦ – Великденския, които продължава близо два месеца.

Тази година Възкресение Христово отбелязваме на 20 април.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!