ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Безплатни обиколки по места, свързани с Освобождението, предлагат във Велико Търново

Снимка: Катя Чорова

Регионалният исторически музей във Велико Търново предлага на жителите и гостите на града безплатни пешеходни обиколки по места, свързани с Освобождението и българската държавност.

Два ще бъдат пешеходните турове с екскурзоводски беседи. Те включват 16 сгради, музейни експозиции и паметници, посветени на събития и личности от националноосвободителните борби, Руско-турската война и възстановяването на българската държавност. От средновековната крепост Царевец до паметника "Майка България" са маршрутите, каза Соня Петрова от музея:

Всеки може да се запознае с историческите събития, които бележат Освобождението на Търново, приемането на Първата българска конституция, на която тази година отбелязваме 135-та годишнина.

Безплатни ще бъдат днес посещенията във всички музеи в града, с изключение на атракционния център "Царевград Търнов".

Лагер на опълченци ще представи на празника във Велико Търново местният клуб "Традиция". Членовете на клуб "Традиция" ще застанат на почетна стража пред паметника "Майка България". Те ще носят Самарското знаме. Около паметника ще бъдат показани оръжия, използвани в Руско-турската освободителна война. За пръв път ще бъдат представени отличия на опълченци. В опълченския лагер до паметника ще има полева кухня, в която ще се готви руски борш в казан, чай в самовар, разпалван с ботуш, и ще се пече хляб. Всеки гражданин ще получи по една войнишка дажба.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!