ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Църквата почете загиналите войни в Руско-турската освободителна война

В Храм-паметника "Св. Александър Невски" патриарх Неофит отслужи възпоменателно богослужение за загиналите войни в Руско-турската освободителна война през 1877-78 година.

Много преди да започне възпоменателната служба в Храм-паметника “Св. Александър Невски“ бяха пристигнали вярващи, дипломати и общественици, за да отдадат молитвена почит към загиналите герои в Руско-турската освободителна война. Патриарх Неофит лично водеше богослужението  и молебена. Тъй като днес е първият ден от Великденския пост, Светият синод определи специално богослужебно последование  за случаите, когато, както тази година, Националният празник Трети март се пада в първата седмица на Великия пост и не се разрешават заупокойни служби. В словото си Негово Светейшество патриарх Неофит подчерта голямото значение на акта на Освобождението на страната от османското робство: 

Днес, в православните храмове на сводна и признателна България отправяме молитва към Бога да спомене в своето царство Царя Освободител Александър Втори и хилядите руски, украински, беларуски, румънски и фински войни и български опълченци, пожертвали живота си за освобождението на поробеното ни отечество. На 3-ти март отдаваме особена почит пред паметта и подвига на всички знайни и незнайни войни и поборници, драгоценни жертви за всяка педя българска земя.   На Трети март отдаваме особена почит пред паметта и подвига на всички знайни и незнайни войни - драгоценни жертви за всяка педя българска земя. Техните паметници, братски могили и паметни плочи, белязали победния ход на руската армия и нейните съюзници, днес ще бъдат обсипани с венци и цветя от признателния ни народ. Поклон пред силата на духа и героизма на всички взели участиес оръжие и перо в тази повсеместна борба за нашето освобождение! Нека не забравяме техния пример!

След  молебена за българския народ , вярващите, семинаристи и църковния клир  се отправиха паметника на Царя Освободител със специално литийно шествие, водени от патриарх Неофит, където поднесоха венец и цветя от името на Българската патриаршия. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!