ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

"Млад фермер" ще тръгне с промяна на наредбата

Новата програма за развитие на селските райони се очаква да бъде одобрена през септември както за България, така и за останалите страни - членки на ЕС. Някои от мерките обаче ще бъдат отворени по-рано със средства от бюджета, за да не губят фермерите годината за подпомагане. Това заяви в Пловдив заместник-министърът на земеделието и храните Явор Гечев

Явор Гечев уточни, че първата програма, която ще стартира по този начин, е „Млад фермер”, но тази стъпка ще бъде съпроводена задължително и с промяна на наредбата. Гечев обясни защо:
Има не много читави проекти по отношение на "Млад фермер". Аномалии, които... хора ги правят проектите, само за да вземат определената сума и след това не остават в сектора следващата година, което значи, че ние трябва да преразгледаме детайлно икономическите единици, които носят дадените култури. Идеята е не само "Млад фермер" като програма да тръгне, а да тръгне цялостна политика по отношение на младите хора в сектора, тоест и в другите мерки очаквайте много бонификации за младите, реални, бих казал, фермери, след което ще отворим частично досегашната мярка 121, особено проектите, които са с трайни насаждения.
Явор Гечев присъства на откриването в Пловдив на Международната селскостопанска изложба АГРА,  на която и тази година е широко застъпена темата за биологичното земеделие. 3 600 са вече регистрираните у нас производители, като само през миналата година те са се увеличили с 1 000. Заради по-изгодния пазар извън страната все още 90 на сто от произведените у нас биопродукти се изнасят.  Специалистите коментират, че са нужни повече инвестиции в техника за преработката им, което би ги направило по-достъпни и за българските потребители.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!