ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Евродепутати искат да отидат като наблюдатели на местните избори в Турция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Група от 18 европейски парламентаристи са поискали да присъстват като наблюдатели на местните избори в Турция, които ще се състоят на 30 март.

Те са от различни страни и партии и са връчили писмо на комисаря по външната политика Катрин Аштън и на комисаря по разширяването на Европейския съюз Щефан Фюле за необходимостта от присъствието на наблюдатели на изборите в Турция.

То се налага предвид на това, че в последно време в Турция са налице проблеми, хвърлящи сянка върху независимостта на правосъдната система по отношение на защитата на човешките права и свободи, се казва в писмото.

Според групата кандидати, начело с холандската депутатка Мариете Шааке от АЛДЕ, присъствието на европейските наблюдатели на местните избори би спомогнало за разкъсването на този порочен кръг.

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган на брифинг с журналисти изрази мнение, че няма пречки за участието на европейските депутати като наблюдатели на изборите. Той подчерта, че неговата Партия на справедливостта и развитието е гарант както за сигурността на местния вот, така и за спокойната работа на избирателните секции.

Не смятам, че ще възникне някакъв проблем. Но щом наблюдатели от Европейския съюз желаят да присъстват на изборите, нека да дойдат, каза още той.

54 милиона души се очаква да гласуват на местните избори, на които ще се явят кандидати от 22 политически партии. Гласуването ще става в общо 199 125 секции на територията на Турция. Около 400 милиона турски лири ще бъдат похарчени за изборите.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!