ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Сърбите гласуват в предсрочни парламентарни избори

| обновено на 16.03.14 в 12:17
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Започнаха предсрочните парламентарни избори в Сърбия. Вотът, който ще продължи до 21 часа българско време, се провежда по иницитива на вицепремиера и лидер на Сръбска прогресивна партия Александър Вучич. Очакванията са именно тази формация да получи най-много гласове днес. Борбата с корупцията и продължаването на европейската интеграция са основните залози пред СПП.

6 милиона и 700 хиляди сърби ще избират между близо 25 политически формации. Очаква се избирателната активност да не надхвърли 55 процента, което може да изненада политиците в Сърбия, които очакват по-висок брой желаещи да гласуват. Изходът от гласуването обаче не е ясен, защото е възможно останалите партии да сформират коалиция без партията на Вучич. Окончателните резултати  трябва да бъдат съобщени най-късно в четвъртък.

През последните близо две години коалиционното правителството, начело на което бе лидерът на социалистите Ивица Дачич, успя да тръгне по пътя на нормализацирането на отношенията между Сърбия и Косово и Сърбия да получи дата за начало на преговори с ЕС. Днес обаче отношенията между Вучич и Дачич са охладнели значително, защото Прогресивната партия обвини лидера на сръбските социалисти,че е имал контакти с един от най-известните наркобосове Дарко Шарич.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!