ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

ВСС призова всички политици да се въздържат от непремерени изявления по адрес на съдебната система

Висшият съдебен съвет призова представителите на законодателната и изпълнителната власт, както и всички политици в България, да се въздържат от непремерени изявления по адрес на съдебната система. Повод е петъчната  декларация на лидера на ДПС Лютви Местан след решението на Софийския апелативен съд да промени мярката за неоклонение на нападателя на Ахмед Доган - Октай Енимехмедов.

В декларацията си от парламентарната трибуна Местан нарече решението "неподправен укор срещу облеченото в правна тога пристрастие, срещу поръчителството, намерило своето покровителство сред отделни представители на българската Темида“ и квалифицира решението като "пълен абсурд". Провокиран от изказването на ДПС лидера и от зачестили, но неконкретизирани в съобщенията от последните седмици атаки срещу съда и прокуратурата, ВСС призовава към въздържане от изявления, чрез които се поставя под съмнение дейността на органите на съдебната власт.

Публични внушения за пристрастност на магистратите, неподкрепени с факти, са форма на натиск върху независимата съдебна власт, пише в становището на Висшия съдебен съвет, което е безпрецедентно по своята острота. То обаче е поредното, след като още в петък срещу изказването на Лютви Местан реагира ръководството на Софийския апелативен съд, а в събота и Съюзът на съдиите.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!