ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Турция няма да признае референдума в Крим

| обновено на 17.03.14 в 18:44
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турция няма да признае резултатите от проведения вчера референдум в Крим.

Запазването на териториалната цялост на Украйна е сред основните приоритети на турската дипломация, това заяви турският премиер Реджеп Ердоган, който разговаря днес с бившия председател на парламента на кримските татари и депутат от украинския парламент Мустафа Къръмоглу.

А турският външен министър Ахмед Давутоглу заяви, че референдумът е незаконен и резултатите от него са недопустими за турската страна. Давутоглу даде днес специална пресконференция, на която прикани международната дипломация да предприеме бързи и ефективни действия, за да бъде отхвърлен референдумът.

Според ръководителя на турската дипломация проблемът трябва да се разреши в рамките на критериите, приети от ОССЕ, Съвета на Европа и на ООН, като се запази териториалната цялост на Украйна. Давутоглу каза, че Турция е единствената страна, която граничи едновременно и с Русия, и с Украйна, и в същото време е пряко свързана с Крим, което предопределя нейната ангажираност в разрешаването на украинския конфликт и е готова да окаже пълна подкрепа на мисия от международни наблюдатели.

Анкара счита, че въпреки резултатите от референдума пътищата за разрешаване на кризата не са изчерпани и държи за започването на преговори в рамките на конституционни реформи, които да гарантират териториалната цялост на Украйна и на автономната кримска република в нейните граници.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!