ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Велико Търново чества победата при Клокотница

Снимка: Венета Николова

Средновековни съкровища украсяват празника на Велико Търново днес. На  22 март градът чества победата на цар Иван Асен втори при Клокотница през 1230-та година, в резултат на която България става решаваща сила на Балканите и разширява границите си на три морета.

Празникът започва с литургия в средновековната църква "Свети Четиридесет мъченици", вдигната от цар Иван Асен Втори в чест на победата при Клокотница. По традиция ще има шествие с портретите на благодетелите на града. "Съкровищата на столичния Търновград" е наречена изложбата на Регионалния исторически музей. Тя е уредена в новия мултимедиен център "Царевград Търнов", който представя личности и събития от Втората българска държава, каза ръководителят на Общинската дирекция "Култура" Нелина Църова

Ще бъдат повече от 100 предмета от злато, сребро, скъпоценни камъни, монети, свързани с българския царски двор и търновските боляри. Има и нови находки, които ще бъдат представени за пръв път пред публиката.

Празничната програма, която включва много концерти и вечерно 3D mapping шоу е посветена на кандидатурата на Велико Търново за Eвропейска столица на културата през 2019-та година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!