ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Преглед на чуждестранния печат

Проправителствените вестници в Турция приветстват резултатите от вчерашните избори за местни органи на властта. "30 март се превърна в нова ера за турската демокрация. Народът гласува доверие на Партията на справедливостта и развитието и зашлеви заговорите и клопките", пише вестник "Тюркие", като отбелязва, че премиерът Ердоган е спечелил девета последователна изборна победа. "Турция се втурна към урните", пише "Йени шафак". "Избирателната активност беше около 90 процента" въпреки корупционните скандали, които вестникът нарича "опит за държавен преврат". Вестник "Радикал" отбелязва, че освен в Истанбул, управляващата Партия на справедливостта и развитието печели и вота в Анкара с кандидата си Мелих Гьокчек.

Гръцките вестници пишат за новоприетите реформи, които ще деблокират близо 12 милиарда евро помощ от еврозоната и МВФ. С приемането на условията, поставени от кредиторите, управляващата коалиция на партия "Нова демокрация" и ПАСОК направи "огромна крачка за бъдещето на Гърция" противно на всички очаквания на "катастрофолозите", пише "Нафтемборики", цитирайки премиера Андонис Самарас. Според вестник "Етнос" опозицията в лицето на лявата партия СИРИЗА се е опитала да поляризира обществото с искане за недоверие към финансовия министър Янис Стурнарас, но е ударила на камък.

Френските гласоподаватели нанесоха удар на правителството на президента Франсоа Оланд на местните избори, като отхвърлиха левите кандидати в най-малко 155 града и подкрепиха консервативни политици, включително от крайнодясната партия Национален фронт, пише "Ню Йорк таймс". Изданието отбелязва, че крайната десница се е справила добре в градовете, където безработицата е над средното равнище за страната.

Очаква се френският президент да предприеме бърза промяна в правителството след второ поражение на местни избори, пише британският в. "Файненшъл таймс".

Изборното поражение на социалистите ще има сериозни последици. Авторитетът на Оланд е на изключително ниско ниво и въпросът е дали планираната промяна в правителството е вече последният шанс за президента, отбелязва германският "Франкфуртер алгемайне цайтунг".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!