ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Национална програма предвижда 134 милиона лева за лозаро-винарския сектор

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес е подписана Наредбата за реализация на Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за следващия програмен период.

Това обяви в Пловдив заместник-министърът на земеделието и храните Явор Гечев, който откри  Международната изложба "Винария". 134 милиона лева са предвидени за  сектора в следващите години като със средства от европейските програми ще може да се кандидатства за засаждането на нови лозя. 

Директорът Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев  обяви, че след публикуването на наредбата в Държавен вестник реално ще започне и приемът на документи за финансиране по  програмата като желаещите да кандидатстват ще могат да ориентират проектите си в четири направления и уточни:

Преструктуриране и конверсия на винените лозя, резитба на зелено, инвестиции във винарските предприятия и промотиране на вино в страни извън ЕС.

Красимир Коев подчерта също, че лозаро-винарският сектор е един от малкото у нас, които не са били засегнати от кризата. 260 са преработвателните предприятия като през тази година предстои да заработят още 14, а чуждестранните инвестиции са над 60. 2013-а година е била една от най-добрите реколти за последните 10 години. Преработени са 250 хиляди тона грозде, а произведеното вино е 175 млн. литра. 2013-а година е била благодатна и по отношение на износа като се откроява засиленият интерес на Китай към българските вина, уточниха още Красимир Коев и Явор Гечев.

На база митнически декларации миналата 2013-а износът на България е 137 милиона литра. В голямата си част действително то е в наливни количества, но въпреки всичко е търсен продукт, каза Красимир Коев.

Това, което се опитваме да правим в последните няколко месеца, е наистина интензивно търсене на пазарите, промоция на българското вино като цяло, включително  и на пазари от най-големите производители, подчерта Явор Гечев. Той добави, че стремежът ни по отношение на износа трябва да е за ръст при бутилираните вина от по-висок клас.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!