ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Пенсионната реформа ясна най-рано до средата на годината

Снимка: БГНЕС

Най-рано в средата на годината ще стане ясно как ще изглежда пенсионната реформа у нас.Това каза във Велико Търново министърът на финансите  Петър Чобанов, по повод медийни публикации, че у нас се обсъжда, след 2021-ва година възрастта за пенсиониране на мъжете и жените да стане 65 години.

Това е част от Националната програма за реформи, мерки, които се обсъждат, във връзка с препоръките на Европейската комисия, които редовно се дават в последните няколко години. Това, което искат от нас е да посочим конкретна година, в която това ще се случи. Това е препоръка, която се повтаря пет - шест години от страна на Европейската комисия, която е препоръка за цяла Европа: Кажете кога мъжете и жените ще се пенсионират на една и съща възраст?

Знаете, че миналата година с бюджета за тази замразихме възрастта за пенсиониране, с цел да си дадем тази година време, до средата на годината, надявам се, или до момента, до който трябва да приемем новия бюджет, това да е решено. Как точно ще изглежда пенсионната реформа? Предстои широко публично обсъждане. Кога може това да се случи, по какъв начин и какъв да е пътят да се стигне до там?
Виждате, че хоризонтът остава отворен. След 2021-ва година. Имаме достатъчно време до тогава, и не е фиксирана още годината, но това е европейско изискване, разбира се. Европейските изисквания са важни за нас, но са важни и хората.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!