ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Цацаров: Ще има обвиняеми и за военните полети в мандата на ГЕРБ

| обновено на 10.04.14 в 12:09
Снимка: БГНЕС
Не е нормално, дори не е редно, лица под стража да бъдат конвоирани до парламента и да бъдат изслушвани от анкетни комисии, заяви главният прокурор Сотир Цацаров, визирайки случая с Бисер Миланов, по прякор Петното, който беше поканен от т.нар. "Комисия Бисеров-Петното":

Писмото на парламентарната комисия за изпращането на Бисер Миланов там (бел. ред. в парламента) бе изпратено до мен. Аз затворите в тази страна не ги управлявам, също и арестите. Изпратих го по компетентност на Главна дирекция "Охрана".

Обвинител номер едно не смята, че е необходимо на този етап прокуратурата да се самосезира по доста противоречивите изказвания на Петното и на бившите му съратници, които твърдят, че ту Борисов, ту Бареков е давал пари, за да участват или не участват в летните протести.

Главният прокурор уточни, че ако бъдат сезирани от комисията, ще бъде направена проверка, но принципно използва този случай, за да призове прокуратурата да не бъде заливана с доклади и сигнали, включително анонимни, от различните парламентарни анкетни комисии, освен ако в тях наистина няма данни за извършени престъпления. Нарече ненормално това - анонимни сигнали, включително и срещу журналисти, да бъдат изпращани в прокуратурата, и обясни, че държавното обвинение няма да работи по тях.

По случая с Бисер Миланов-Петното Цацаров каза, че и прокуратурата, и МВР са си свършили работата далеч преди парламентарната комисия, която наскоро го изслушва. Той припомни, че срещу Петното има две дела в съда и още едно обвинение.

Главният прокурор даде да се разбере, че ще има още обвиняеми по разследванията за цивилните и военните полети в мандата на ГЕРБ. По тези дела се търсят и поръчителите, каза той и допълни:

Работи се по линия на това не просто кой е нарушавал действащите регламенти, но и кой е изисквал извършването на тези нарушения. За да използваш такси, първо трябва да го поръчаш, то няма да дойде само.


Сотир Цацаров не пожела да се ангажира с конкретен отговор на въпроса дали обвинение ще има срещу бившия министър-председател Бойко Борисов, но каза, че работата продължава и че в скоро време ще има резултати. На уточняващ въпрос дали тези резултати няма да се случат по изборите, той отговори отрицателно и напомни, че прокуратурата не търси специален ефект от моментите, в които повдига обвинения и внася обвинителни актове в съда.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!