ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Бегълци заловени в Турция при опит да преминат у нас

Снимка: Дневник

Турските сили по сигурността са заловили 25 бегълци при опит да преминат нелегално през турско-българската граница в района на Визе, област Къркларели.

Бегълците са открити при акция по сигнал. Екипи на Дирекцията по сигурността във Визе спрели за проверка микробус с истанбулски номера, шофиран от турски гражданин.

При проверката били открити 25 бегълци без паспорти и документи за самоличност - 15 възрастни и 10 деца. Всички били натъпкани като сардели в петместния микробус. При обиска били намерени и три броя нови, неизползвани надуваеми лодки.

Бегълците се намират в Дирекцията по сигурността в областния град Къркларели, където се води следствието по случая. За всеки от тях били заплатени по 5 хиляди евро на каналджията - 23-годишен мъж по име Самет, който трябвало да ги прекара до България. Същият признал,че възнамерявал да ги остави около границата с България, откъдето сами да се прехвърлят към България. 

Бегълците са от Афганистан, Сомалия, Чад и Бирма. Всички те са настанени в лагера край град Къркларели и след съответните процедури ще бъдат върнати обратно. Според турските власти тези процедури продължават дълго, тъй като мигрантите нямат документи за самоличност и това създава сериозни трудности на институциите.

Турският каналджия е задържан от съдебните власти и срещу него е заведено дело за нелегален трафик на хора.

Следствието по случая продължава.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!