ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Депутатите обсъждат промени в устройството на Сметната палата, върнати от президента

Снимка: Ивайло Михайлов

Върнати от президента промени в устройството на Сметната палата ще обсъдят депутатите на извънредно заседание днес следобед. Един от мотивите е, че се създават съмнения, че законодателните промени се правят, за да бъде овладяна одитната институция  чрез назначаване на членове на партийно-квотен принцип.

В мотивите си държавният глава посочва, че е недопустимо Народното събрание да откаже да спази Конституцията. Основният закон предвижда организацията, правомощията и редът за дейност на Сметната палата да се уреждат със закон, но Народното събрание възлага на Сметната палата сама да определя организацията си на дейност. Президентът не намира и доводи как е определена числеността на органа Сметна палата, а именно - 9-има членове. Според Плевнелиев е неприемливо по време на икономическа криза да се увеличава ръководството на Сметната палата от 3-ма на 9-има членове, без визия на законодателя каква конкретна дейност ще извършва всеки един от тях и какви ще са отговорностите му. Не е ясно и откъде ще дойдат необходимите средства, за да се осигури по-големият финансов ресурс за заплати и материално обезпечаване. Непълнотата в правната уредба, според президента, създава съмнения за възможно политическо вмешателство в дейността на одитната институция и приеманите от нея актове.

Парламентарната комисията по бюджет и финанси отхвърли ветото на заседанието си вчера.

В извънредната програма за днес е предвиден и избор на членове и председател на Комисията за защита на личните данни и първо четене на промени в Закона за защита на конкуренцията.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!