ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Преглед на чуждестранния печат

Автор:

Властите в Киев за пръв път допуснаха вчера възможността за федерализация на Украйна, отбелязва руският печат. Временният президент Олександър Турчинов предложи референдум за бъдещото държавно устройство на Украйна като единна или федерална държава заедно с президентските избори на 25 май.

Според украински социолози, цитирани от вестник Комерсант, резултатът от евентуалния референдум ще зависи и от неговия формат, и от конкретните въпроси.

Властта в Киев е изправена пред истинска главоблъсканица как да си върне източните райони, докато проруските сепаратисти не обръщат внимание на заплахите на управляващите, пише на сайта си вестник Фигаро.

Русия, САЩ, ЕС и Украйна, които би трябвало да имат среща тази седмица, трябва да си дадат сметка, че имат силни общи интереси, но и различаващи се интереси. Ако тези 4 страни не осъзнаят това, то може накрая в Украйна да се стигне дори до военен конфликт, предупреждава британският вестник Гардиън.

В 11 източноукраински града са окупирани административни сгради, посочва  вестник Индипендънт и сравнява случващото се там с ефекта на доминото.

Ню Йорк таймс се спира върху твърденията на американския посланик в ООН Саманта Пауър, която направи паралел между случващото се в Източна Украйна и Крим. Тя заяви, че униформите и оръжията на проруските активисти в източна Украйна приличат на тези на руските военни в Крим.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!