ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Общественият съвет по отбранителна политика разкритикува Министерството на отбраната

Снимка: Дневник

Остри критики отправиха членовете на Обществения съвет по отбранителна политика към Министерството на отбраната. 10 години след членството в НАТО представителите на различни организации отчетоха, че реформите в армията не са донесли нищо добро. 

Надежда, че НАТО и партньорите ще бъдат по-сговорчиви за модернизацията на българската армия, предвид кризата между Украйна и Русия, изразиха от съюз "Атлантик". Васил Данов отбеляза, че кризата е заварила въоръжените ни сили със съществени липси на техника, което рефлектира върху боеготовността на военните.

Първа стъпка за излизане от кризата е възможност да бъде закупен съвременен многоцелеви боен самолет. За целта е необходимо да бъде потърсена помощта от съюзниците НАТО. В този момент те вероятно ще бъдат по-отзивчиви.

От Асоциацията на сухопътните войски отбелязаха, че България трябва да спазва ангажиментите си към НАТО, а със сегашното финансиране това не е възможно.
Кирил Цветков:

С такъв бюджет, който отива за социални плащания, не се отива далече. С 5% капитални вложения армия не се прави. В момента системи, които трябва да функционират, въобще не се поддържат в армията.

България участва активно в проекти на НАТО и на това наблегнаха експертите от Министерството на отбраната. Те допуснаха, че кризата в Украйна може да ускори придобиването на техника на армията. Засега решение, поне частично, за финансиране на армията се очаква, по думите на заместник военния министър Неджми Али, след като се види накъде върви бюджетът след първите шест месеца.

Всички министерства и ведомства разполагат с 95% от бюджета и ние оперираме на тази база. Дали ще има повече или не зависи от икономическите показатели, каза заместник-военният министър Неджми Али. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!