ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Етикетът "Произведено в" - задължителен за нехранителни стоки в ЕС

Снимка: БГНЕС
Етикетът "Произведено в" трябва да бъде задължителен за нехранителни стоки, които се продават на територията на Европейския съюз, реши Европейският парламент. Депутатите одобриха плановете за затягане на изискванията за безопасност на продуктите, както и на правилата за надзор на пазара, и приеха мерки за повишаване на защитата на потребителите в Европейския съюз.

Европейският парламент настоява за по-сериозни санкции за фирмите, които продават несъответстващи на изискванията или потенциално опасни продукти.

Задължителното поставяне на етикет "Произведено в" ще подобри възможността за проследяване на продуктите и по този начин ще подобри и защитата на потребителите- обясни евродепутатът Антония Първанова.

Около 10% от стоките, попаднали в системата за ранно предупреждение за опасни нехранителни стоки на Евросъюза - RAPEX, не могат да бъдат проследени обратно до производителя.

Антония Първанова каза още, че членовете на Европейския парламент предлагат Европейската комисия да създаде в ЕС публичен черен списък на фирми, за които многократно е установено, че умишлено са нарушили правилата за безопасност на Европейския съюз. Депутатите настояват да бъде създадена и общоевропейска база данни за продукти, създали неудобства и проблеми на потребителите.

Чуйте какво обясни още българският евродепутат.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!