ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Обама се усъмни в прилагането на споразумението от Женева

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Барак Обама се усъмни в прилагането на споразумението от Женева. Според него, съдейки по поведението на Русия в миналото, е трудно да се повярва, че Кремъл ще спази поетите ангажименти за спиране провокативните действия и оттегляне на проруски бойци от административните сгради в Украйна.

Обама е скептично настроен относно постигнатото споразумение, с което Русия обещава да предприеме мерки за деескалиране на напрежението в Украйна. Запитан на пресконференция за мнението си относно решенията от срещата в Женева, Обама заяви:

Не мисля, че може да сме 100% сигурни в този момент. По мое мнение има възможност, има изгледи, че дипломацията може да деескалира ситуацията.

По време на пресконференцията Обама допълни, че Америка е готова да наложи нови санкции, ако Москва не удържи на думата си. Той е коментирал срещата в Женева и с германския канцлер Ангела Меркел. В телефонен разговор той е подкрепил подхода на украинското правителство, което според думите му е предложило конструктивни мерки за увеличаване правомощията на регионалните органи на самоуправление и гаранции за спазване правата на украинците. Двамата са се съгласили, че Русия трябва да предприеме незабавни мерки за деескалиране на ситуацията и са били на едно мнение за бъдещите мерки, ако това не стане. Обама и Меркел са се обявили в подкрепа на президентските избори в Украйна, които предстоят на 25-и май.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!