ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Преглед на чуждестранния печат

Властите в Киев са готови да проведат широка конституционна реформа,която ще разшири самостоятелността на регионите, пише полското издание на Newsweek. Властите в тях ще могат самостоятелно да решат кой език освен украинския да бъде признат за официален. Междувременно изпълняващият длъжността президент на Украйна Александър Турчинов и премиерът на страната Арсений Яценюк публикуваха съобщение, в което подчертават, че ще предоставят амнистия на участниците в събитията в източните региони на страната, но само при условие, че свалят оръжието.

Европа трябва да помогне на Украйна в търсенето на възможности за разплащане по газовия дълг с Русия. Това заяви в интервю за вестник Велт ам Зонтаг еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер. Според него ако това не стане, може да започне нова газова война между Москва и Запада. Йотингер припомни, че Украйна е най-важната държава, която транзитира руски газ към Европа. Еврокомисарят предупреди западните страни да не прекратяват контактите си с Русия в газовата сфера, като в същото време търсят начини за диверсификация на доставките. Сред тези, които в бъдеще могат да играят голяма роля на европейския газов пазар, Гюнтер Йотингер назова  Алжир, Норвегия и Азербайджан.

От Бил Клинтън до Изабел Алиенде, хората отдават последна почит на Нобеловия лауреат Габриел Гарсия Маркес, който почина на 87-годишна възраст в четвъртък в Мексико сити, пише Guardian.

Световни лидери като Бил Клинтън,големи писатели и холивудски звезди изразиха съболезнованията си по повод кончината на писателя. Гарсия Маркес бе най-известен с шедьоврите си „Сто години самота” и „Любов по време на холера”, които останаха сред най-зашеметяващите истории за любов и загуба, дълбоко вкоренени в превратната история на Латинска Америка.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!