ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Барак Обама започва обиколка в Азиатско-тихоокеанския регион

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Барак Обама започва едноседмична обиколка в Азиатско-тихоокеанския регион. Той ще посети Япония, Корея, Малайзия и Филипините. Основен акцент ще бъде сътрудничеството в областта на сигурността и икономиката. 

Обиколката беше първоначално планирана за миналата есен, когато включваше Малайзия и Филипините, но кризата по спирането на работата на правителството накара президента да я отложи за по-късен етап. Сега той ще посети освен тези две страни също Япония и Корея, като в Япония ще отиде за трети път, но за първи в ролята си на президент.

По време на брифинг във Вашингтон съветникът по националната сигурност Сюзан Райс подчерта, че според нея и според други високопоставени лица основните приоритети на Америка са свързани именно с Азия.

"Вашингтон пост" коментира, че обиколката е временна стъпка от по-мащабен проект на администрацията да се ребалансират взаимоотношенията с икономически и социално най-динамичния регион в света във време, в което Китай продължава да увеличава своето влияние там. По време на визитата Барак Обама ще се опита и да спомогне за развитието по въпроса на търговско споразумение между дванайсет страни, които колективно съставляват около 40 процента от световния брутен вътрешен продукт. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!